Open Concept Kitchen

Dallas/Lakewood

Our client's opening thought was to create a more functional kitchen by updating flooring, cabinets and countertops.

After reviewing the home, we saw much more potential. We suggested removing the wall between the kitchen and dining room and another wall between the dining room and living room. This created a large open space that was highly functional and great for cooking, dining, and entertaining.

Functionality is always the critical element in remodeling a kitchen. Our design was focused on functionality through:

  • Opening up the space to allow for better flow throughout and bring natural light in through the existing large windows.
  • Building an oversized island to allow for seating in the kitchen as well as a new sink, wine cooler and drawer microwave. Moving all of these elements to the center helped free up other areas to be used for better storage and provide a preparation area.
  • Ensuring environmentally conscious operation. LED bulbs were used throughout including under cabinet strip lights. And all appliances are Energy Star rated.

Some key design and construction challenges we faced included:

  • Protecting the rest of the house so the homeowner with two young children could still stay in the house safely during construction.
  • Trenching the concrete floor to allow for new water, drain and electrical lines needed for the new island.
  • Installing a 20-foot LVL (laminated veneer lumber) beam for support when we removed the walls that were between the kitchen and dining room.
  • Replacing plumbing and electrical for the kitchen and dining room.
  • Filling in the sunken living room floor to allow the flow of the hand-scraped Acacia flooring from the kitchen and dining room into the living room.
  • Moving the stove also required moving an HVAC return line and natural gas line that was concealed behind the wall.

Here are a few of the design elements of this project that enhanced our client's entertaining:

  • Oversized island accented with unique vibrant Le Reve granite allows guests to comfortably gather around the kitchen island workspace while the chef prepares something delicious.
  • Surround sound speakers discreetly concealed in the ceiling so music can be heard throughout the space without physically intruding on the space or interfering with the decor.
  • With the large wall gone, no one has to miss a moment of the big game playing in the living room when they have to step away into the kitchen or dining room for refreshment.

This was one of our favorite projects in taking what could have been a very nice looking kitchen makeover and instead maximizing the space through opening it up to the dining and living rooms while building an incredibly functional kitchen.

blackwoodkitchen.jpgblackwoodkitchen_hover.jpgBlackwood_05.jpgBlackwood_06.jpgBlackwood_10.jpgBlackwood_12.jpgBlackwood_13.jpgblackwoodkitchen_hover.jpg