Warm and Updated Kitchen

Univeristy Park

The client had partially remodeled the home a few years prior but said the kitchen did not have the right feel. In addition, it’s functionality was stunted by the layout. The two large ovens were shoved in a corner and inhibited the use of the nearby drawer space. Colors of the kitchen all blended together in a wash of cream. The countertops were marble and showing wear. Ultimately the client wanted a more functional kitchen, updated appearance, easy to use and something they would feel reflected the warmth of their family.


One of the major reworks of the kitchen was to open it up to the living room

-     in order to create the opening we had to install new large support beams because the wall was load bearing for the upstairs

-     while moving the wall we took advantage of the change to cancel the work desk that was in the kitchen. Before, all the paperwork on it could be seen from the front door, now it is canceled but still accessible to the kitchen area

-     a floor to ceiling bookcase that was on the removed wall was carefully disassembled and repurposed

Reconfiguring the kitchen required some careful planning and placement

-     In order to accommodate the 2 large ranges, and have neighboring cabinetry to now be functional, we had to close in a window area by the sink and in turn, relocate the fridge and sink

-     careful disassembly of bricks from wing wall allowed us to reuse them when we patched where the small window once was

-     due to the new layout, flooring had to be refinished, air returns were relocated, and new plumbing for two sinks and gas lines had to be installed

Visually the new kitchen is stunning. It combines an old world feel with some modern twists. The custom stone hood and large stoves became a focal point in the kitchen. The antiqued red island softens the look of the stoves, compliments the moss tones of the ceiling beams and creates a warm touch in the heart of the kitchen.

Perimeter counters are made of leathered Taj-Mahal granite, and the island is polished Typhoon Bordeaux granite. Above the island are hand blown glass pendants that give a little shimmer and sparkle to the old world feel. The Arabesque style handmade ceramic backsplash pulls together the tones from the cabinets, countertops and ceiling.

As part of our environmentally conscious building, we used KCMA (Kitchen Cabinet Manufactures Association) Environmental Stewardship Program certified cabinets and replaced all of the lighting with energy efficient lighting.

Outcome is warm, highly functional and inviting space for family and friends to gather.

 

 

 Centenary01.jpg

 

Centenary_Kitchen_04Centenary_Kitchen_05Centenary_Kitchen_06Centenary_Kitchen_07Centenary_Kitchen_10Centenary_Kitchen_02

Centenary01-hover.jpg